martes, 13 de mayo de 2014

13a Sessió. Documents psicopedagògics.

13a. Sessió. Divendres 9 de Maig (9h a 11h):

1.- Coordinació amb la Tutora (La memòria del SOP):
Desprès de dotze sessions amb observació de les tasques de la psicopedagoga al centre educatiu, la meva tutora m'ensenya alguns documents importants per la realització del diagnòstic i seguiment dels alumnes i casos que porta.

Avui hem tingut temps de poder parlar sobre la Memòria del projecte Servei d'Orientació Psicopedagògica (SOP) que realitza cada final de curs i on es reflecteixen les seves tasques i intervencions.

Aquest informe consta de 7 apartats, en tots ells es presenta el registre de les reunions i coordinacions establertes amb les famílies, agents externs, així com les observacions realitzades.

Els punts que formen apartats que formen part de la memòria són: 
 
1.-Seguiment del Cicle d'Educació Infantil i Primària.
2.- Seguiment del Cicle d'Educació Secundària (ESO).
3.-Seguiment dels alumnes amb Necessitats Educatives Especials, Plans Individualitzats i EAP.
    3.1.- Amb suport de vetllador/a.
    3.2.- Possibilitat de valoració i Dictàmen pel curs vinent.
    3.3.- Seguiment des de l'EAP d'alumnes sense Dictàmen
    3.4.- Seguiment des de Serveis Socials.
4.- Informes de derivació a agents externs.
5.- Informes de derivació a Serveis Socials.
6.- Actes de coordinació amb EAP.
7.- Actes dels programes: Escola-Salut, Dispositiu Local d'Inserció, programa de drogodependència

La memòria de cada curs, tot i seguir una estructura és variable segons el treball per projectes que realitza el SOP en el curs. Això no significa que la tasca psicopedagògica sigui canviant, sinó que el volum d'actes de programes depèn de la participació i/o projectes que hi hagi en cada curs escolar al municipi, la psicopedagoga podrà realitzar una memòria més o menys extensa.  


2.- Coordinació amb la Tutora (Els Plans Individualitzats):
Un segon document amb el que hem treballa avui és el Pla Individualitzat.(PI)

-Què és? 
És una eina per la planificació de les diverses mesures actuacions i suports educatius per donar respota a l'alumnat que presenta NEE o bé es troben en situacions singulars. On es tenen en compte els punts forts i necessitats de l'alumne en el seu procés d'E-A. 
En aquest document es recullen tots els objectius d'aprenentatge que s'han modificat, tenint en compte els objectius del curs, àrea o matèria. És una eina útil tant per l'alumne, als seus pares com per a qualsevol altre persona que sigui responsable del PI.

-Com s'inicia?
L'elaboració d'un PI, sorgeix a partir de varies opcions:
- A demanda del tutor/a o qualsevol proessional de l'equip docent.
- Dictamen d'escolarització per part de l'EAP.
- De la família.

Des d'algunes de les parts implicades (escola,, família, agents externs) en el procés d'E-A de l'alumne es detecten i/o d'identifiquen que les mesures d'atenció a la diversitat planificades per al centre són insuficients es proposa la seva elavoració específica per l'alumne. Posteriorment la comissió d’atenció a la diversitat (CAD) del centre decideix si es fa un PI,  estableix qui ha de formar part de  l’equip educatiu responsable de la seva elaboració i quina serà la persona encarregada de coordinar-lo. 
La CAD, a més,  promou les mesures d’informació general, ajuda i assessorament al coordinadors dels PI del centre educatiu.   El director o directora del centre aprova el PI, se’n responsabilitza i vetlla perquè l’equip responsable el dugui a terme, consulti i informi l’alumne/a  i  la família.

-Durada?
El PI es realitza habitualment per a un curs escolar, al llarg del qual es va adaptant i/o modificant segons el progrés i les necessitats de l'alumne. En el cas de l'escola Cor de Maria, el PI es revisa cada dos anys, és a dir cada cicle educatiu.

La durada del PI és determinada, a partir de la proposta del tutor/a de l'alumne o del coordinador/a del PI, amb l'acord de l'equip que el porta a terme i amb la família. Es pot finalitzar a demanda dels pares que ho han sol·licitat previament al director/a del centre, on aquest estudia la sol·licitud raonada de la família i escolta a l'equip PI i a la CAD del centre.

-Què inclou el PI:
El PI està composat per una serie d'apartats útils per realitzat una visualització ràpida del cas i del seguiment que s'està realitzant, així com de les propostes de millora en el procés d'E-A. 

A continuació us presento els apartats que conformen els PI's del meu centre de pràctiques:
1.- Dades de l'alumne (curs, data de naixement, dades personals, idioma, etc)
2.- Dades rellevants.
     2.1- Dades escolars (informe EAP, vetlladora, escola compartida) 
     2.2.- Dades socials- familiars.
     2.3.- Dades mèdiques (diagnòstic)
3.- Avaluació inicial. És a dir l'avaluació realitzada en el moment de proposta de PI
4.- Altres observacions: autonomia, assistència, organització personal, interès, motivació, adaptacions a l'aula, relació entre iguals, relació amb el professorat.
5.- Objectius de les àrees instrumentals a adaptar i altres observacions.
6.- Mitjans organitzatius (hores a l'aula ordinària, hores de vetllador, tipus d'adaptació: total o parcial, recursos adaptats)
7.- Horari escolar de l'alumne.
8.- Metodologia a seguir (per cada proposta d'objectiu es proposa un seguit d'activitats/continguts per ser avaluats posteriorment: assolit, parcialment assolit, no assolit).
9.- Seguiment de reunions i/o coordinacions (data, assistents, temes tractats i acords establerts).
10. Full de compromisos( firmen totes les persones que formen part del PI: director/a, SOP, EAP, tutor/a i família). 


No hay comentarios:

Publicar un comentario