La figura Psicopedagògica

A partir de les primeres reunions amb la meva referent al centre educatiu, us presento una graella descriptiva de la figura psicopedagògica a partir de la Missió, Finalitats i Funcions que realitza en el centre educatiu Cor de Maria:
PSICOPEDAGOGA DE L’ESCOLA
FUNDACIÓ PRIVADA COR DE MARIA

MISSIÓ

Col·laboradora en la millora de la qualitat educativa del centre escolar a partir de:
- Mediació: Coordinació i treball en xarxa amb els agents interns (tutors, caps d’estudi de cicle, equip directiu) i extens(EAP, logopedes, psicòlegs, Centre de desenvolupament Infantil i atenció precoç- CDIAP-, entre altres) implicats en el procés d’ensenyament i aprenentatge dels alumnes del centre educatiu.
- Atenció a la diversitat: Atendre a l’alumnat amb necessitats educatives especials a partir de la prevenció i detecció de dificultats d’aprenentatge, orientació i seguiment dels alumnes amb dificultats i l’atenció a la diversitat.
Avaluació i elaboració dels Plans Individualitzats (PI) dels alumnes amb dificultats d’aprenentatge, assessorament familiar i suport als alumnes amb dificultats d’aprenentatge.
Què fa?
Assessorament i orientació.
Sobre què?
- Atenció a l’alumnat: A partir de l’observació directa i el posterior diagnòstic dels alumnes a l’aula dóna suport i reforç als alumnes amb dificultats d’aprenentatge.
- Elaboració i seguiment dels PI i adaptacions curriculars: Elabora els plans individualitzats i seguiment continuat de l’alumnat a partir de les coordinacions i reunions amb els tutors/es, agents externs i famílies dels alumnes.
-Assessorament: Orienta i assessora al professorat del centre educatiu en qüestions psicopedagògiques, així com també es coordina amb les famílies dels alumnes amb dificultats d’aprenentatge per tal d’assessorar i orientar als pares i mares sobre aspectes educatius, psicològics, pedagògics, etc.
- Coordinació amb professionals especialitzats: quinzenalment s’estableixen reunions amb l’EAP per tal de traspassar informació sobre el seguiment dels alumnes amb dificultats, així com també es reuneix amb agents externs (psicòlegs, logopedes) dels alumnes derivats a centres especialitzats per tal de poder traspassar informació des de l’escola i poder realitzar un seguiment més continu del procés d’E-A dels alumnes amb NEE.
Per altre banda es coordina amb el CDIAP per tal de poder fer traspàs i seguiment d’aquells casos d’Ed. Infantil i Ed Primària. Pel que fa als alumnes d’Ed. Secundària la psicopedagoga es coordina directament amb l’EAP i els agents externs anteriorment esmentats.
D’acord amb què?
Tot ho fa d’acord amb els acords i les instruccions establertes per l’equip directiu del centre i la normativa aplicable, en l’àmbit escolar.
Per tal de...
Millorar la qualitat educativa del centre educatiu atenent a les necessitats de l’alumnat i assegurar que tant els recursos com la metodologia són adaptats a cada nivell d’aprenentatge.
FUNCIONS O FINALITATS
  1. Atenció a la diversitat.
  2. Suport tècnic al professorat.
  3. Suport tècnic a l’equip directiu.
  4. Participació i Coordinació en comissions i amb agents externs.
  5. Assessorament famílies i alumnes.
TASQUES O ACTIVITATS
1. Atenció a la diversitat :
- Detecció i diagnòstic de l’alumnat amb NEE: Observació directa a l’aula dels alumnes d’Ed. Infantil i Ed Primària a partir de la demanda dels tutors de l’etapa i de les famílies.
- Suport a l’aula i als grups flexibles de les àrees instrumentals per tal d’afavorir l’assoliment de les competències bàsiques dels alumnes amb NEE.
2. Suport tècnic al professorat:
- Col·laboració en la planificació d’estratègies organitzatives i didàctiques per a l’atenció a necessitats educatives de l’alumnat.
- Col·laboració en la planificació i el desenvolupament de l’acció tutorial (PAT).
- Participació en l’elaboració, seguiment i avaluació de les adaptacions curriculars i Plans individualitzats (prioritats educatives, adaptació d’activitats d’aprenentatge, criteris d’avaluació).
- Valoració psicopedagògica del grup classe i dels alumnes amb NEE.
3. Suport tècnic a l’equip directiu.
-Elaboració, seguiment i avaluació del PEC en relació a l’orientació i assessorament psicopedagògic i educatiu.
4. Participació i Coordinació en comissions i amb agents externs.
- Coordinació permanent amb el tutor/a dels alumnes amb NEE per tal de dur a terme un seguiment continu de l’alumnat.
- Coordinació periòdica amb agents externs implicats (EAP, logopedes i psicòlegs, CDIAP, CSMIJ, Programa Salut- Escola, comissió Social, grups de treball Municipals, Espais Joves), durant tot el curs escolar i/o etapa educativa.
5. Assessorament famílies i alumnes.
- Suport i orientació a les famílies i als alumnes amb dificultats específiques en temes psicològics, estratègics, econòmic (beques i ajuts). Per tal de poder facilitar recursos i estratègies que facilitin l’assoliment de competències bàsiques dels alumnes amb dificultats específiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario