miércoles, 23 de abril de 2014

9a. Sessió. Coordinació EAP i CDIAP

9a. Sessió. Dilluns 7 d'Abril (9h a 12h):

1.- Coordinació EAP i CDIAP:
Com cada quinze dies la psicopedagoga es reuneix amb l'EAP per realitzar el seguiment dels casos de treball en xarxa i dels nous casos amb necessitats educatives especials. Però avui està convidat a la coordinació el referent del CDIAP del territori, per poder treballar el cas d'un alumne derivat ambdós serveis des de fa un any.

El cas que es presenta avui s'ha derivat a partir de la demanda de la tutora de l'alumne de P4. La tutora esmenta que és un infant que té dificultats per seguir el ritme de l'aula, tot i que ha millorat en les relacions entre iguals i està més receptiu, li manquen destreses. La tutora no sap si fer-lo repetir curs, tot i que està a Educació Infantil.

Des del CDIAP s'han realitzat proves de desenvolupament a partir de l'Escala Merril-Palmer. Els resultats obtinguts no són gaire alts i el diagnòstic és el següent: Alts transtorns de regulació (autoregulació i atenció), li cosa organitzar les idees  i com a conseqüència no sap com regular el diàleg.

Donat el diagnòstic i d'acord amb la psicopedagoga del centre educatiu es planteja al CDIAP poder realitzar altres proves com és l'Escala McCathy, per tal de poder descartar possibles transtorns i poder preparar el respectiu Dictamen per una possible Discapacitat Intel·lectual Lleugera. 

El CDIAP segueix el cas des de fa un any, però es cerquen possibles transtorns per poder derivar el cas a altres serveis com és el Centre de Salut Mental InfantoJuvenil (CSMIJ) per tal que l'infant pugui seguir amb un suport que doni respota a les seves necessitats cognitives.

2.- Coordinació EAP i UEC:
El segon cas que es treballa en aquesta coordinació és d'un alumne que donades les reiterades faltes de comportament i continus conflictes tant dins com fora de l'escola, es planteja poder derivar-lo a una Unitat d'escolarització Compartida (UEC) propera al barri on viu el jove. Però tant la família com el propi jove es neguen a canviar d'escola, tot i que no comparteixen la ideologia ni metodologia del centre educatiu.

Donada la situació de no acceptar les recomanacions ni decisions per part dels professionals de l'escola, la psicopedagoga decideix derivar-lo a l'EAP, per tal que la professional referent el conegui i realitzi un seguiment extern, per tal de cercar noves respostes a les necessitats del jove i de la família.

martes, 22 de abril de 2014

8a Sessió. Recursos i Serveis d'actuació

8a. Sessió. Dimecres 2 d'Abril (9h a 12h):

1.- Reunió Equip Directiu:
Com cada dimecres a les 9h es reuneix l'equip Directiu, els temes avui tractats són:

- Alumnes amb situacions familiars desestructurades que es deriven a Serveis Socials i l'EAP
- Nous casos de derivacions
- Traspàs d'acord establerts a les coordinacions amb les famílies que s'han treballat al llarg de la setmana.

Com a qualsevol centre educatiu, el Cor de Maria s'atèn a la gran diversitat de necessitats dels seus alumnes, es treballa en Xarxa amb els professionals i serveis del territori, per tal de donar suport i millorar tant la qualitat de vida dels alumnes com el procés d'E-A.  

El concepte de Treball en Xarxa va més enllà del que és la coordinació. Es tracta del treball en col·laboració partint d'un cas comú. La idea es centra en la construcció d'un saber col·lectiu, aplicant una metodologia de treball en equip interdisciplinari, on cada professional aporta els coneixements propis de la seva disciplina per abordar els problemes multicausals.

2.- Informació rellevant dels Serveis d'Actuació(I):
Seguint amb la línia de la coordinació amb l'Equip Directiu, us presento de forma resumida algunes de les actuacions i destinataris d'uns dels serveis més útilitzats pel centre educatiu: Serveis Socials.

L'atenció es recolza en quatre puntals:
    1. Avaluació diagnòstica.
    2. Disseny del pla de treball
    3. Assignació de referent
    4. Seguiment periòdic del cas.

La població diana de la intervenció s'adreça a infants i adolescents entre 0 i 18 anys que presenten indicadors de qualsevol tipologia de famílies que per circumstàncies diverses es troben en una situació de dificultat social que té incidència directa en l'atenció al seus fills.

Algunes de les tipologies són:
1. Famílies que pateixen crisis estructurals amb manca de recursos per abordar-les.(naixement d'un nou fill, mort d'un membre de la família, conflictes de parella, adolescència d'un fill, pèrdua de la feina, canvi de domicili, problemes econòmics, problemes judicials, immigració).

2. Famílies multiproblemàtiques.(deteriorament de l'estructura familiar: limits poc clars i permeables amb confusió dels rols parentals, incapacitat dels pares i/o tutors de cobrir la part afectiva/emocional de l'infant/adolescent, incapacitats dels pares i/o tutors de cobrir les necessitats bàsiques: vestit, calçat, alimentació, higiene..., usuaris habituals de diversos serveis: socials, sanitaris, educatius, judicials, sense que hi hagi una millora substancial).

3.Famílies en situació de risc social. (Problemes d'organització familiar, drogodendències, transtorns mentals, atur de llarga durada/ inestabilitat laboral, dificultats/impossibilitat de conciliar vida laboral i familiar, aïllament social i/o trencament amb la família extensa, violència de gènere en l'ambit familiar).
La majoria dels casos que es treballa en Xarxa des de l'escola i Serveis Socials són de tipologia 1 i 2.
En el moment de la detecció per part de l'Escola es realitzen diverses actuacions:
1. Treball intern des de l'escola amb la família (pares/tutors dels infants/adolescents) donant un temps de canvi
2. Informar de la situació a Serveis Socials a través de canals existents (Comissió Social Escolar/ via telefònica/ correu electrònic).
3. Emplenar el full de notificació i adreçar-lo a Serveis Socials.
4.Informar a la família sobre les gestions que s'estiguin realitzant(especialment, comunicar el traspàs d'informació a Serveis Socials)
5. Intervenció amb la família (coordinació amb diferents serveis, entrevistes, etc.)






martes, 15 de abril de 2014

7a Sessió. Projecte Si!

7a. Sessió. Dimecres 26 de Març (9h a 12h):

1.- Observació aula de P4:
Com he anat comentant al llarg de les meves pràctiques, torno a l'aula de P4, però aquesta vegada a observa una altre dinàmica, el Projecte Si!

El Programa SI! (Salut Integral) desenvolupa un marc educatiu escolar per a nens de 3 a 16 anys en hàbits saludables. La iniciativa neix de la preocupació del Dr. Valentí Fuster per desenvolupar en els adults hàbits de vida saludable que puguin contribuir a una salut cardiovascular i a una bona qualitat de vida. La constatació que l'adquisició d'Hàbits es realitza en edats molt primerenques i que influeix en tota la vida de l'individu fa que el Programa SI! se centri en desenvolupar aquests hàbits saludables en els nens.

Els objecius educatius del programa són:
-Adquisició d'hàbits d'alimentació saludables.
- Desenvolupament de l'activitat física.
- Coneixements del funcionament del cos i cor.
- Desenvolupament dels factors de protecció davant les adiccions i el consum de substàncies.






6a Sessió. Psicòloga externa i Observació a 2n de Primària

6a Sessió: Dimarts 25de Març (9h a 12.30h)
1.- Coordinació Gabinet Psicològic extern:
Avui ens coordinem amb un altre recurs extern, un gabinet psicològic on s'han derivat altres casos d'alumnes amb dificultats d'aprenentatge, concretament dislèxia. Avui treballem el cas de dos germans amb mancances en la capacitat memorística, el perfil d'aquests dos alumnes és:
- Falta d'atenció i de concentració.
- Frustració, possible inici de problemes de conducta.
- Bloqueig a l'hora d'estudiar pels controls de les àrees d'aprenentatge.
- Baixa comprensió lectora.
Tot i plantejar possibles recursos per millorar i donar suport en el procés d'E-A dels alumnes derivats a recursos externs a l'escola. Sorgeixen conflictes amb les famílies, donat que moltes d'elles perden l'interès del suport, tot i que des del centre educatiu i del gabinet psicològic se'ls facilita recursos i ajudes de reeducació.

 2.-Observació a l'aula de 2n de Primària:
A la segona part del dia d'avui, realitzo l'observació d'un alumne de 2n de Primària que realitza escolarització compartida. La vetlladora l'acompanya els dilluns (15h a 17h) i dimarts (11h a 13h). 

Aquest alumnes té moltes dificultats d'aprenentatge, pel que fa al seu nivell cognitiu té un nivell de comprensió d'un alumne de P4. A partir de l'escolarització compartida comença a entendre les ordres i limitacions. Des de l'escola es realitza un treball individualitzat i adaptat a les capacitats de l'alumne. En aquesta sessió en concret, mentre els seus companys segueixen el ritme normalitzat a l'àrea de matemàtiques el nostre alumne realitza activitats relacionades amb els números (0 al 10). A partir del joc del domino infantil.

5a Sessió. Coordinació Equip Directiu i Observació P4

5a Sessió: Dimecres 19 de Març (9h a 12h)
1.- Reunió amb l'Equip directiu: 
Aquesta és la segona reunió amb l'equip directiu, com cada dimecres es reuneixen la Directora Pedagògica, el Subdirector i Coordinador de Pastoral, la Cap d'estudis d'Educació Infantil i Primària, la Cap d'estudis d'ESO i l'orientadora i psicopedagoga escolar. Es reuneixen setmanalment per tal de poder fer el seguiment i treballar conjuntament amb les situacions i dificultats que es van donant dia a dia a l'escola. En aquesta reunió s'ha fet el traspàs i la presa de decisions conjuntes de 2 casos nous amb Dictament, com també un conflicte entre dos joves de la ESO, es detecta una dificultat d'autogestió de conductes.

2.-Observació a l'aula de P-4:
Seguint amb l'observació del dimecres anterior dels 4 casos amb dificultats d'aprenentatge a Educació Infantil, observo la sessió de desdoblament de l'aula on el grup classe es divideix en dos grups per tal de poder treballar a partir de grups reduits.

L'activitat que l'educadora de suport realitza de manera individual és escriure el nom propi, una eina en el procés d'aprenentatge de la lectoescriptura. Una vegada, els petits, ja han fet el primer pas amb el reconeixement del seu nom, poden començar a identificar el nom dels companys.

Una de les activitats que s'utilitza com a punt de partida es la cançó del "Bon dia"



També s'ofereix una activitat de suport a partir del reconeixement visual on el nen/a encercla el nom correcte que correspon a cada una de les fotografies dels seus companys.

lunes, 14 de abril de 2014

4a sessió. Sindrome Asperger

 4a Sessió: Diluns 17 de Març (9h a 12.30h)

1.-Coordinació amb l'EAP:
Aquesta és la primera coordinació que puc assistir amb l'EAP, assisteixen la tutora de 2n de primària, la treballadora social de l'EAP i la psicopedagoga del centre educatiu, que es reuneixen quinzenalment, per tal de poder realitzar el seguiment d'aquells alumnes i families que estan derivades al servei. 

En aquesta sessió es realitza el seguiment d'un cas en concret, un alumne amb Sindrome Asperger Transtorn General del Desenvolupament (TGD). La treballadora social de l'EAP orienta i assessora a la psicopedagoga del centre educatiu sobre les possibles millores d'aprenentatge per donar resposta a les necessitat de l'alumne amb Sindrome Asperger i  (TGD). 

Algunes de les estratègies de millora són:

a) Suports visuals per conextualitzar l'àrea a treballar (llistats, pictogrames, horaris, etc)
b) Evitar canvis inespertas.
c)  Pautes sencilles i clares.
d) Descomposició de les tasques en pasos més petits i seqüenciats.
e) Prioritzar objectius relacionats amb la interacció social (competències comunicatives i comportamentals).
f) Treballar a partir de temes d'interès de l'alumnes per motivar el seu aprenentatge.
g) Substituir els càstigs i les crítiques per reforç positiu

 2.-Observació del cas:
Desprès de la coordinació amb l'EAP, la psicopedagoga em planteja la situació familiar de l'alumne per tal de poder tenir més informació a l'observació.

Context familiar: la família es composa per el pare, la mare, tres fills i l'àvia materna. Viuen a una casa molt gran amb molts animals. Els tres nenes estan derivats a reeducació, però no assisteixen. La mare és adoptada i li manquen moltes habilitats de cura i criança dels seus fills.
Tot  i que des de l'escola s'ha intentat derivar a la família a Serveis Socials, la mare no acceptar la proposta, per tant des del centr educatiu s'assessora a la mare sobre els hàbits d'higiene i criança, però no la família no ho acaba d'entendre. 

En el moment de realitzar l'observació de l'alumne són evidents algunes de les característiques del Sindrome Asperger:
 - Dificultat per portar el ritme de l'aula, tant en aprenentatges com en converses.
- S'altera facilment.
- Fixació per un tema o objecte. Té una llibreta personalitzada per ell mateix, on dibuixa i s'expressa. Té obsessió per les màquines i avions. 
- Les seves relacions socials són nul·les, té dificultats per relacionar-se amb el grup d'iguals, és molt solitari i imaginatiu. És a dir, es crea el seu propi món sense deixar que la resta pugui participar.

3a sessió. Avaluació trimestral d'Educació Infantil

3a Sessió: Dijous 13 de Març (9h a 13h)

1.-Coordinació per l'avaluació trimestral dels cicles d'Educació Infantil (P3, P4 i P5):
A les sessions d'avaluació del trimestre es reuneix el Claustre educatiu que el formen: la Cap d'Estudis d'Educació Infantil, les tutores de cada aula (dues linies per curs) i la psicopedagoga del centre educatiu. En aquesta sessió es fa el traspàs de les notes dels alumnes de cada curs, per tal de treballar en conjunt i prendre les decisions més adequades a les necessitats dels alumnes més petits de l'escola.

Durant la sessió es fa el repàs de tots els alumnes, però s'emfatitza aquells alumnes amb NEE i les derivacions pertinents i les més adequades als alumnes. Pel que fa a la psicopedagoga comenta a la resta de Claustre el seguiment que s'ha anat realitzant al llarg del trimestre d'aquells nens/es derivats a altres serveis i/o professionals (CSMIJ, CDIAP, EAP, psicologa externa, logopèdia, Serveis Socials). Es demana per part de la Cap d'Estudis d'Ed. Infantil un informe de seguiment amb valoració per part dels professionals externs, per poder-lo adjuntar a l'informe d'avaluació trimestral.

La tasca de la psicopedagoga a les coordinacions d'avaluació trimestral és de traspàs d'informes i seguiments realitzats al llarg del trimestre, per tal que tot el Claustre en conjunt pugui prendre les decisions en referència al procés d'Ensenyament-Aprenentatge dels alumnes amb Dictament i d'aquells alumnes que es preveu i/o hi ha una detecció prèvia de Necessitats Educatives Especials.

2.- Coordinació Psicòloga Externa:
En aquesta coordinació amb una psicòloga externa al centre educatiu per poder realitzar una avaluació de la situació d'un alumne de 2n d'ESO, donat que des de l'escola s'ha detectat una manca d'interès del joves sobre els estudis i el seu comportament i actitud al centre educatiu ha canviat negativament donada la situació actual de la família, els pares estan en procés de separació. 

Les característiques que descriuen la situació de l'alumne són: 
- Molt sensible i vulnerable.
- Impulsiu
- S'amaga darrere d'ua màscara.
- Juga a la banda que l'interessa per aconseguir el que ell vol.
- Menteix constantment.
- Es bloqueja i reacciona a partir de límits. 

Després d'aquesta sessió em plantejo quins són els efectes de la separació o divorci dels pares i com afecten al procés d'E-A dels fills.

Us deixo l'enllaç d'un article molt interessant sobre un estudi de l'efecte del divorci sobre l'ansietat dels fills:




viernes, 11 de abril de 2014

2a sessió: Observació directa

2a Sessió: Dimarts 11 de Març (9h a 12h)

1.-Observació a l'aula de P-4:
A una de les aules de P-4 es realitza el seguiment de quatre alumnes amb diverses dificultats. En aquestes sessions d'observació directa la psicopedagoga aprofitant la realització de fitxes individuals dels alumnes. A l'aula es troben els següents casos:

-Cas 1: Un alumne que al nèixer pateix un Iptus el qual li dificulta el desenvolupament motriu i del llenguatge, el nen està derivat al CDIAP, com a recurs externs i treball en xarxa.

- Cas2: Una nena que des de la família es sol·licita l'escolarització en castellà, de manera que s'han d'adaptar les dinàmiques i àrees a la llengua castellana. Des de l'escola es planteja aquesta situació com a novetat, donat que la nena, tot i que la demanda dels pares és una escolarització en castellà, l'alumne parla en català amb els seus companys i s'adreça al professorat en català.

-Cas3: Un nen magrebí amb un retad maduratiu elevat. El cas està en procés de diagnòstic per part de l'EAP i CDIAP.

-Cas 4: Una nena on s'observa i es detcta mancances de concentració i aprenentatge dels números. No segueix el ritme de l'aula, es desconcentra ràpidament i desconcentra a la resta de companys/es.

L'observació directa de la psicopedagoga és essencial, per tal d'obtenir informació de primera mà a l'hora de realitzar el seguiment i treballar l'assessorament tant amb els agents externs com amb les famílies i donar resposta a les seves necessitats individuals. Cal dir que d'aquests 4 casos, cap d'ells té encara un Pla Individualitzat.

2.- Observació 5è de Primària:
Es realitza l'observació directa d'un alumne de 5è de Primària amb un Dictamen de TDAH i Sindrome d'Asperger. Observem l'àrea de plàstica amb una peculiaritat, el docent de la matèria és el mateix que l'assignatura d'anglès i per tal de fomentar el bilingüisme a l'escola, el professor s'adreça als seus alumnes en anglès. L'activitat del dia d'avui és el tras amb el compàs de circumferències i la composició de colors secundàris. 

Les característiques que s'observen a l'aula són:

- Relacions i interacció social: Té dificultats per relacionar-se amb els seus companys. Quan es relaciona amb els companys de taula, la seva forma de comportar-se i expressarse sembla extranya. Li resulta difícil poder entendre les normes socials, com també li és difícil saber com ha de comportar-se en cada contexts i situació.

-Comportament: Li costa molt adaptar-se als canvis d'activitats. Té una actitud molt perfeccionista, es centra en parts de la totalitat de l'activitat. Crea una rutina a l'hora d'inicar les activitats (col·locació de l'estoig, llapis i goma al seu costat, dona la volta a la fitxa, etc).

-Llenguatge: La seva forma de parlar és superficialment perfecte, però inexpressiva. Té alteracions en la melodia i al to de veu. Té dificultats per seguir una conversa, pren el sentit de les primeres paraules de la frase i li costa donar sentit a una frase sencera.

-Coordinació motora: A l'escritura té mancances per poder fer bona lletra, escriu molt desordenat i sense massa sentit. Té alteracions en la coordinació motora i en la motricitat tant fina com gruixuda.

Els seus companys d'aula sabem que té unes dificultats i és un alumne amb NEE, l'ajuden amb les tasques i és un dels líders de la classe tot i les seves dificultats.








1a sessió: Coordinacions equip directiu i agent extern (psicòloga)

1a Sessió: Dimecres 5 de Març (9h a 12.30h)

1.- Reunió amb l'Equip directiu: 
 L'equip directiu el formen la Directora Pedagògica, el Subdirector i Coordinador de Pastoral, la Cap d'estudis d'Educació Infantil i Primària, la Cap d'estudis d'ESO i l'orientadora i psicopedagoga escolar. Es reuneixen setmanalment per tal de poder fer el seguiment i treballar conjuntament amb les situacions i dificultats que es van donant dia a dia a l'escola. En aquestes reunions es plantejen diverses situacions com són:

- El seguiment i traspàs de les coordinacions amb les famílies dels alumnes amb necessitats especials.
- Traspàs de coordinacions realitzades per l'orientadora i psicopedagoga amb agents externs.
- Informar dels canvis i suplències del professorat.
- Presa de decisions conjuntes (possibles expulsions, coordinacions amb la família, plantejament de canvis de metodologia, implementació de nous recursos)
- Entre altres.

En aquesta primera sessió en concret, s'ha fet el traspàs i la presa de decisions conjuntes de 6 casos en concret d'alumnes amb dificultats educatives, els quals coincideixen amb dificultats d'aprenentatges (dislèxia).

2.-Coordinació amb la psicòloga externa:
La psicopedagoga es reuneix amb agents externs com es el cas d'un despatx psicològic i logopèdic, on a partir de les derivacions realitzades pel propi Departament d'Orientació i Assessorament del centre educatiu, es cerquen recursos existents al municipi per tal de donar suport i resposta a les necessitats dels alumnes, i en especials als alumnes amb NEE. A partir d'aquests coordinacions es realitza el seguiment, tant dels alumnes com de les famílies, donat que és de rellevant importància la implicació d'aquestes en tot el procés que es dur a terme amb els nens/es.

A les coordinacions són presents la psicopedagoga, la psicòloga externa i la tutora de l'alumne, per tal de poder realitzar un traspàs del seguiment directa amb tots els agents i professionals implicats en el procés d'E-A dels casos derivats.En aquesta coordinació s'han treballat 3 casos d'ESO amb el mateix diagnòstic: TDAH i dislèxia.
 
Per altre banda, dins d'aquest tipus de coordinacions es present la família del cas concret, on s'informa com equip de professionals les decisions preses conjuntament. Malauradament en aquest tipus de reunions com a alumne de pràctiques no puc assistir, per tal de reservar la confidencialitat. Per aquest motiu quan es donen reunions amb les famílies realitzo altres tasques com és l'observació directa a les aules o a l'hora d'esbarjo.

3.-Observació a l'hora d'esbarjo.

4.-Coordinació amb la psicòloga externa.
Es segueix amb el seguiment d'altres dos casos d'Educació Primària amb un diagnòstic semblant als alumnes anteriors: TDAH





Primers contactes amb el centre educatiu i la psicopedagoga.

El 20 de Febrer vaig començar el meu recorregut d'aprenentatge a l'Escola Cor de Maria. El primer contacte va ser amb la Directora i amb la psicopedagoga que seria la meva tutora externa de l'assignatura de Practicum I i la meva referent al centre educatiu. 

En aquest primer contacte ens varem reunir per poder acordar i informar amb les dues referents en què consisteixen les meves pràctiques, què i com podria tant aportar aprenentatge com interioritzar-ne de nou. 
Després de donar-me la benvinguda a l'escola, varem acordar poder iniciar la meva experiència a principis de Març.


En un segon contacte, durant la última setmana del mes de Febrer, amb l'escola i concretament amb la psicopedagoga em va explicar les tasques i funcions que realitza ella com a professional del centre educatiu:

-  Assessorament i assistència tècnica de diversos aspectes de la comunitat educativa: famílies, professors, alumnes...
-       Orientació escolar als alumnes en el seu procés d’ensenyament aprenentatge.
-  Coordinar i orientar les adaptacions curriculars i Plans individualitzats juntament amb l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP).
-      Coordinar i orientar la Comissió d’Atenció a la Diversitat (CAD).
-   Participar en els debats i formacions relacionades amb els trastorns de desenvolupament (TDAH, autisme, etc.)

Les tasques d' assessorament psicopedagògic són:
-    Observació i diagnòstic psicopedagògic des d’Educació Infantil (P3) fins a Educació Secundària per assessorar i informar al professorat dels resultats proposant millores per al sistema educatiu.
-      Reunions i entrevistes amb les famílies i els alumnes per atendre possibles problemes en l’aprenentatge i/o en la personalitat.
-    Participació en comissions i coordinació serveis externs: Comissió d’Atenció a la diversitat (CAD), EAP, Serveis Socials, Dispositiu Local d’Inserció (DLI), grups de treball Municipal, comissió Social, Programa Salut i Escola, Espais Joves, CDIAP, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) .
-       Tutories a secundària a partir del Projecte Valors de l’escola.
-       Seguiment i valoració dels alumnes amb Plans Individualitzats.